EMC Solution Fejlesztő és Tanácsadó Kft.

Földelés, érintésvédelem

Az alállomás illetve távvezetékoszlop földelőhálója hivatott a földzárlati, valamint villámáram biztonságos elvezetésére a talajba, valamint az alállomáson belüli egyenpotenciál megvalósítására. Az alállomáson belül létrejövő földzárlat hatására az alállomás egyes pontjain más és más potenciálviszonyok alakulnak ki. Ez egyrészről érintésvédelmi szempontból, másrészről pedig EMC (elektromágneses összeférhetőség) szempontból lehet aggályos. Az alállomási földelőháló ezen potenciálviszonyainak kialakulásában döntő szerepet játszik, ezért nagyon fontos a háló megfelelő kialakítása.

Vállaljuk alállomási földelőhálók illetve távvezetékoszlopok földelésének ellenőrző számítását az aktuális talajparaméterek (rétegződés, fajlagos ellenállás, kitöltő anyag használata) és földelő elrendezés figyelembe vételével. Ezen belül is a földelő szétterjedési ellenállásának, zárlat következtében a földelőpotenciál-emelkedésének, a földelő környezetében a lépés- és érintés feszültség számítását.

Igény esetén a talaj fajlagos ellenállás mérését is elvégezzük, így biztosítva, hogy olyan módon kerül a mérés kivitelezésre, amelynek eredménye közvetlenül felhasználható a számításokhoz.

Állunk megrendelőink rendelkezésére szétterjedési ellenállás mérés, érintési és lépésfeszültség mérés, valamint háló folytonosság mérés elvégzése terén is.